Vad är PVD-beläggning?
PVD (Physical vapor deposition – fysisk ångavsättning) är en teknik som används för att skapa extremt hårda och mycket tunna ytbeläggningar på några tusendelar av en millimeter.
PVD-beläggningar förbättrar prestanda och hållbarhet hos precisionskomponenter i nästan alla industri- och konsumentvaror och förlänger livslängden på verktyg som används i metall- och plastbearbetningsindustrin.
Hur fungerar PVD-processen?
PVD-beläggningar appliceras i fristående system av varierande storlek. I PVD-processen förångas ett fast beläggningsmaterial med hög renhet (metaller som titan, krom och aluminium) antingen med hjälp av värme (ljusbågsförångning) eller genom bombardemang av joner (sputtring). Samtidigt tillsätts en reaktiv gas (t.ex. kväve eller kolinnehållande gas). Gasen bildar en förening med metallångan som sedan deponeras på verktygen eller komponenterna till en tunn, mycket vidhäftande ytbeläggning. Processen utförs i högt vakuum och i de flesta fall vid temperaturer mellan 150 och 500 °C. En jämn beläggningstjocklek erhålls genom att delarna roteras runt flera axlar med konstant hastighet.
Beläggningsegenskaperna, såsom hårdhet, struktur, kemikalie- och temperaturbeständighet samt vidhäftning, kan styras exakt genom val av metall och gas.
PVD-processerna omfattar ljusbågsförångning, sputtring (katodförstoftning), jonplätering och förstärkt sputtring.
Utöver de allmänt kända PVD-processerna erbjuder Oerlikon Balzers även flera internt utvecklade processer.
PVD-applikationer
Precisionskomponenter i fordon, flygplan, maskiner, medicinteknik, halvledarteknik, kraftgenerering och i många andra anordningar beläggs med PVD-beläggningar för att de ska fungera mer tillförlitligt, kraftfullt och effektivt. Detta resulterar i minskad friktion och ökad livslängd, vilket bidrar till hållbar utveckling.
Ytbeläggning med PVD av skärande och formande verktyg som används i maskiner för tillverkning av produkter ökar avsevärt livslängd och prestanda jämfört med obelagda verktyg och sparar på värdefullt råmaterial, vilket minimerar miljöpåverkan och bidrar till att bevara naturresurserna.
Nyckeln till framgång med PVD-beläggningar är att hitta rätt beläggningslösning för en specifik applikation. För verktyg och komponenter som utsätts för friktion och slitage är det första steget att analysera hela det tribologiska systemet – detaljerna och vilka material som krävs, önskad ytfinhet, miljö och slitagemekanism.